Kulinársky svet spoznal najlepšiu reštauráciu. Za absolútne najprestížnejším jedlom sa musíte vybrať do Barcelony. No nebude to jednoduché, ani lacné.
Španieli kraľujú svetovej gastronómii. Najlepšou reštauráciu sveta pre rok 2024 podľa prestížnej akadémie The World’s 50 Best Restaurants bola ocenená reštaurácia Disfrutar, ktorá sa nachádza v barcelonskej štvrti Eixample. V jej genetike sa spájajú inovácie, technická dokonalosť, hravá prezentácia, ale aj skúsenosti šéfkuchárov.
Disfrutar založili pred desiatimi rokmi Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas, ktorí predtým pracovali v renomovanej reštaurácii El Bulli.
Oddanosť šéfkuchárov ich remeslu a inovatívny prístup v rámci stredomorskej kuchyne robia z Disfrutaru najvýnimočnejšie miesto na svetovej kulinárskej mape.
Reštaurácia ponúka dve hlavné degustačné menu, z ktorých každé obsahuje približne 30 chodov. Do klasického menu zaradili obľúbené jedlá šéfkuchárov z posledného desaťročia ako je napríklad šiška plnená kaviárom či sendvič s mrazeným gazpachom. Festivalové menu predstavuje ich najnovšie kulinárske inovácie vrátane jedál ako sépia na thajský spôsob a chobotnica so špagetami, mandľami a hroznovým vínom.
Vzostup Disfrutaru mal postupnú trajektóriu. Michelinská reštaurácia s tromi hviezdičkami sa v roku 2022 umiestnila v rebríčku na treťom mieste, o rok neskôr na druhej priečke, až nakoniec si v tomto roku zabezpečila prvé miesto.
Pre veľkú popularitu nie je získanie rezervácie v Disfrutare jednoduché. Rezervácie sú otvorené 365 dní vopred a momentálne sú úplne rezervované až do polovice roku 2025. Cena degustačných menu je približne 290 eur na osobu s možnosťou doplnenia vína za ďalších 160 eur.
Španielska kuchyňa má v päťdesiatke najlepších gastronomických podnikov hneď šesť zástupcov, pričom tri z nich sa umiestnili v prvej desiatke. Okrem víťaznej reštaurácie Disfrutar a druhej Asador Etxebarri je štvrtým madridský podnik Diverxo.
Rebríček je zostavený na základe hlasovania 1 080 medzinárodných odborníkov na reštauračný priemysel, vrátane novinárov a šéfkuchárov z 27 regiónov sveta.
Reštaurácie môžu vyhrať hlavnú cenu iba raz, potom sú zaradené do samostatnej elitnej skupiny „Best of the Best“.
Medzi jej členov napríklad patria reštaurácie Geranium a Noma v Kodani, rovnako ako newyorský podnik Eleven Madison Park, reštaurácia The Fat Duck pri Londýne, reštaurácia Osteria Francescana v talianskej Modene a podnik Mirazur vo francúzskom Mentone. K elitnej skupine sa pripojil minuloročný víťaz reštaurácia Central z peruánskej Limy.